Spożywanie dużych ilości alkoholu wpływa nie tylko na zdrowie psychiczne chorego, ale także wywołuje wiele niekorzystnych zmian w jego organizmie. Choroba wrzodowa żołądka, marskość wątroby czy zapalenie trzustki to tylko niektóre z konsekwencji, jakie niesie ze sobą długotrwałe picie. Wyjaśniamy, dlaczego przy chorobie alkoholowej niezwykle ważna jest terapia oraz odpowiednio zbilansowana dieta.
W przypadku choroby alkoholowej jednym z elementów terapii jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Ma ona na celu uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, poprawienie stanu psychicznego, utrzymanie chorego w abstynencji oraz zmniejszenie głodu alkoholowego. Wskazówki żywieniowe powinny być dopasowane indywidualnie do osoby chorej, uwzględniać stopień zatrucia alkoholowego oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Osoby borykające się z alkoholizmem powinny:
Odtruwanie organizmu po alkoholu nie jest sposobem na wyleczenie uzależnienia, ale niezwykle ważnym elementem wychodzenia z niego. Dzięki detoksowi poalkoholowemu organizm chorego jest oczyszczony ze szkodliwych toksyn i odpowiednio wzmocniony fizycznie. Osoba uzależniona od alkoholu może więc skupić się na działaniach związanych z wyjściem z nałogu, m.in. na podjęciu terapii indywidualnej lub grupowej w ośrodku leczenia uzależnień.